Učitava se…

Dalmit

Dalmatinski Inovatori Tesla
Novosti

Godišnjica rođenja Nikole Tesle

Nikola Tesla, izumitelj i znanstvenik svjetskog glasa.

Bilo je to u noći s 9. na 10. srpnja 1856. godine, točno u ponoć, dok su nad Smiljanom, malim mjestom u Lici pored Gospića sijevale munje rođen je Nikola Tesla.
Uz rođenje genijalnog Tesle veže se i priča da je u noći kada je rođen i kada su sijevale munje, primalja koja ga je porodila sve protumačila kao loš znak. Upozorila je Teslinu majku kako će njezino dijete biti ‘dijete tame’. Međutim, Teslina majka je odgovorila da će njezino dijete biti “dijete svjetlosti”.

Rodna kuća i spomenik Nikoli Tesli u Smiljanu na slici. Danas su dio Memorijalnog centra Nikola Tesla.
I uistinu je bio. Može se reći i najveći svjetski izumitelj, elektrotehničar, fizičar, no povrh svega inovator koji je patentirao više od 700 izuma, bez kojih svijet u kojem danas živimo ne bi bio niti približno isti kakvim ga znamo. Umro je 7. siječnja 1943. na 33. katu Njujorškog hotela New Yorka u dobi od 86 godina.

Brojni izumi – više od 700 patenata
Naime, Tesla je, izumio radio, bežični prijenos energije, radar, gromobran, detektor laži, navigacijski sustav, električni automobil, sustav električne željeznice, hladnjak, svjetski informativni sustav, laseri, super provodljivost, fontanu, neonsko osvjetljenje , umjetne munje, korištenje energije atoma, daljinsko upravljanje te još dugačak niz izuma koje koristimo svakodnevno i bez kojih ne možemo zamisliti život, a za koje većina zapravo ni ne zna da je za njih zaslužan upravo genijalac iz Like.
Potječe iz pravoslavne obitelji, otac Milutin je bio pravoslavni svećenik, a majka Georgina (Đuka) također potječe iz pravoslavne svećeničke obitelji Mandića. Imao je tri sestre: Milku, Angelinu i Maricu te jednog brata Danu.

Prvo školovanje započinje u rodnom Smiljanu gdje ide u Krajišku trivijalku, školu gdje se uči njemački jezik, računanje i vjeronauk, nakon čega odlazi u Gospić gdje ide u Pripremnu osnovnu školu i Nižu realnu gimnaziju. Iz Gospića odlazi u Rakovac u Karlovcu gdje završava Višu realnu gimnaziju. U Grazu , pak, upisuje studij na Visokoj politehničkoj školi sa stipendijom Vojne krajine, no nakon ukidanja stipendije radi razvojačenja Vojne krajine, Nikola ne uspijeva završiti drugu godinu studija te se odaje kartanju i kockanju kako bi nadomjestio taj financijski gubitak, ne uspijeva pa odustaje od studija prije treće godine.
Kratko vrijeme radio je u Mariboru pa nakon smrti oca 1879. god. radi u Realnoj gimnaziji u Gospiću. Godine 1880. pokušava upisati studij u Pragu što mu ne uspijeva pa godinu kasnije počinje raditi u Budimpešti te sudjeluje u izgradnji prve telefonske centrale.

Tesla je govorio 8 jezika, a dobio je 15 počasnih doktorata. Međutim, svoju inventivnost Tesla je pripisivao majčinu utjecaju, no tvrdio je kako su vježbe koje mu je otac davao bile vrlo korisne.
Sadržavale su mnoštvo zadataka, npr. pogađanje tuđih misli, otkrivanje raznih grešaka ili izraza, ponavljanje dugih rečenica ili računanje napamet. Te su mi dnevne vježbe imale ojačati pamćenje i razum, a posebno razviti kritičnost i bile su nesumnjivo veoma korisne. Moja majka potjecala je iz jedne od najstarijih obitelji ovog kraja, koja je u sebi nosila izumiteljsku žicu. I njezin otac i njezin djed izumili su mnoga pomagala za kućanstvo, zemljoradnju i za druge svrhe. Uistinu je bila velika i izuzetno sposobna žena, hrabra i postojana, svladavala je životne oluje i izvukla iz njih mnoga iskustva.

Moja je majka bila prvorazredni izumitelj i bila bi, vjerujem, postigla vrlo mnogo da nije bila toliko udaljena od suvremenog života i onih mnogobrojnih mogućnosti koje on pruža. Izumila je i izradila mnoge naprave. Tkala je najljepše uzorke nitima koje je sama isprela. Čak je i sjemenje sijala, uzgajala biljke, odvajala vlakna. Radila je neumorno, od zore do kasno u noć, a velik dio odjeće koju smo nosili i namještaj koji smo imali u kući – bio je djelo njezinih ruku. Kad je prošla šezdesetu, njezini prsti bili su još toliko spretni da bi splela tri čvora na trepavici”, ovako je Tesla opisivao svoju majku.

Nakon što se zaposlio u Edisonovoj tvrtki Continental Edison Company, u Strasbourgu je konstruirao 1883. prvi model indukcijskog motora. Godinu nakon, odlazi u New York po preporuci i zapošljava se u Edisonovoj kompaniji. No, nakon nesporazuma sa samim Edisonom, 1885. Tesla je osnovao vlastitu kompaniju Tesla Electric & Manufacturing Company.
Međutim, samo godinu kasnije tvrtka mu propada pa se uzdržava teškim fizičkim radom. Godine 1887. Tesla osniva Tesla Electric Company i prijavljuje patente: višefazni sustav prijenosa el. energije, indukcijski motor, generatore i transformatore. Godinu dana kasnije, 1888. Tesla ulazi u partnerstvo s Georgeom Westinghousom i prodaje mu patente na bazi izmjenične električne energije za milijun dolara no, dobio je oko 60.000 dolara (kako se navodi u nekim izvorima).

Nakon povratka u Europu i u rodnu Liku, na pragu 20. stoljeća, započeo je s istraživanjem struje visokih frekvencija i godinu kasnije izrađuje Teslinu zavojnicu (transformator).
Nekoliko godina kasnije, 1892. po drugi put dolazi u Liku, kako bi pokopao majku, nakon čega obilazi London, Pariz, Zagreb, Budimpeštu i Beograd. Godine 1893. je održana izložba u Chicagu posvećena dostignućima iz elektrotehnike gdje Tesla prikazuje prednost izmjenične energije. Međutim, snašla ga je nevolja, pa mu je u požaru 1895. godine uništen laboratorij. Zbog toga ne uspijeva objaviti otkriće elektrona i x-zraka.

Vrata se otvaraju i ulazi visoka prilika viša od šest stopa mršava, ali uspravna. Približava se polako, dostojanstveno. Odjednom postajete svjesni da se nalazite licem u lice s izuzetnom osobom. Osmijeh koji osvaja izbija mu iz prodornih, svijetlih, plavosivih, duboko usađenih očiju, opčinja vas i u tren oka se osjećate prisno. Vodi vas u besprijekorno uređen ured. Ne vidi se ni trunka prašine. Na radnom stolu nema razbacanih papira, sve je sređeno.

Na njemu je tamni dugački kaput, on nikada ne nosi nakit. Ne vidi se ni lanac sata, ni prsten za kravatu. Tesla govori vrlo visokim glasom, gotovo u falsetu. Govori brzo i vrlo uvjerljivo. Dok govori teško ga je ne gledati u oči. Jedino dok govori nekom drugom, vi imate priliku pažljivo promatrati njegovu glavu, na kojoj se ističe vrlo visoko i ispupčeno čelo, najpouzdaniji znak izuzetne inteligencije.
Zatim dug pravilan nos, koji odaje znanstvenika”, opisao je tako znanstvenika Hugo Gernsback u biografiji koju je napisao – “Nikola Tesla Čovjek”.

Godine 1896. je na Nijagarinim slapovima puštena u rad hidrocentrala u kojoj su korišteni Teslini patenti na bazi izmjenične električne energije Tesla je prvi načinio i daljinsko upravljanje pa je 1898 demonstrirao brod na daljinsko upravljanje. Nastavlja istraživanja visokofrekventnih i visokonaponski struja pa 1899. god. podiže laboratorij u Colorado Springsu gdje i vrši eksperimente s tim strujama.

Živio je po hotelima, gdje je i umro
Potom, 1900. počinje na Long Islandu u New Yorku gradnju Sustava bežičnog prijenosa energije koji nikad nije završio jer mu je J. P. Morgan ukinuo financijska sredstva. Tesla dalje nastavlja sa svojim izumima pa tako 1907. izrađuje turbinu bez lopatica koju godinu kasnije i testira, a pronalascima vezanim uz strojarstvo bavio se od 1910. do 1922.
Najveće priznanje Američkog društva elektroinženjera Tesla je dobio 1917., a 1926. postao je počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu. Zatim dobiva i počasne doktorate Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu.

Nikola Tesla živio je puno po hotelima gdje je i umro 7. siječnja, 1943.god. u New Yorku u hotelu New Yorker na 33. katu u apartmanu 3327 u 86. godini.
Posljednjih sedam godina svog života je Nikola Tesla živio u New Yorku i to od mirovine koju mu je slala jugoslavenska vlada. Iz Amerike je pratio političke događaje u tadašnjoj Banovini Hrvatskoj.
Drugu polovicu 1942. godine Tesla je proveo u postelji, odmarajući tjelesno slab te nikoga nije primao u posjet.

Urna s Teslinim pepelom u Beogradu
Samo dva dana nakon njegove smrti, radiopostaja WNYC emitirala je govor gradonačelnika Fiorella Henrya La Guardia koji je govorio u njegovu slavu. Supruga američkog predsjednika Franklina Roosevelta izrazila je sućut Teslinoj obitelji. Tijelo Nikole Tesle preneseno je u mrtvačnicu Francka D. Campbello kod Avenije Madison u 81. ulici, a prema želji njegove rodbine je kremirano.
Zadušnica za Nikolu Teslu održala se u protestantskoj crkvi St. John the Divine u New Yorku, četiri dana nakon smrti. Zadušnicu je vodio biskup William T. Manning na engleskom jeziku, a službu božju na srpskom jeziku završio je svećenik Dušan Sukletović. Na misi zadušnici su prisustvovali i tadašnji jugoslavenski ambasador u SAD-u dr. Ivan Šubašić i Teslin nećak Sava N. Kosanović.
Od 1956. godine urna s njegovim pepelom nalazi se u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, a u Smiljanu je iste godine postavljena spomen ploča. Danas je u Smiljanu i Memorijalni muzej Nikole Tesle.

Pripremili: Ivica Pavišić i Ivica Pivačić.

Odgovori