Učitava se…

Dalmit

Dalmatinski Inovatori Tesla
Novosti

Borša “Šinjorina Smokva” pokorila brojnu konkurenciju

Kartonska borša “Šinjorina Smokva” zadarske inovatorice Sandre Babac dobila je posebnu nagradu na natječaju za najbolji izum i industrijski dizajn Dalmacije.

U ovoj borši, primjerice, staklenke amfora same sebe drže svojim “vratom” kroz otvor u kartonu i fiksiraju “tijelom” oslonjenim na njezino dno. Naime, staklenke imaju ovitke koji se najbolje vide pri pogledu odozgo, bočni rakurs je neprikladan i ovim rješenjem omogućen je izravan pogled na informaciju o proizvodu te je osigurana staklena ambalaža od doticanja, odnosno loma.

Format ženskih torbica naglašava ženski aspekt proizvoda “Šinjorina Smokva” jer ih se personalizira dajući im odlike ženskog bića – kazala nam je Sandra Babac.

Također, Bogoslav Pavlović za inovaciju “Drvena fotelja” i Robert Petrušić za inovaciju “Pull string ejector!” dobili su pozivnice za sudjelovanje na velikoj međunarodnoj izložbi INOVA 2023., koja će se održati u Zagrebu u listopadu ove godine. Inače, na natječaju za najbolji izum i industrijski dizajn Dalmacije sudjelovalo je 19 inovatora i dvije inovatorice.

Nakon održane četiri sjednice ocjenjivačkog suda na čelu s predsjednikom dr. sc. Miroslavom Orlovom, Udruga “Dalmatinski inovatori Tesla” odlučila je dati priznanja i trojici prvoplasiranih na ovogodišnjem natječaju. Osim posebne nagrade za inovaciju Sandri Babac, tu su još trojica dalmatinskih inovatora.

Zlatnu medalju i zlatnu plaketu dobio je Ivica Lukač, mag. ing. mech., za izum “Sigurna zebra”. Srebrnu medalju i srebrnu plaketu dobio je Jadran Pivačić, mag. ing. aedif., za “Cjedilo vrećice čaja”, dok je brončanu medalju i brončanu plaketu dobio Nenad Mihovilović za izum “Ugradbena vaga”.

STALNI RUDNIK INOVACIJA
Inače, treba istaknuti da su nagrađeni inovatori prošle godine dobili značajna priznanja za svoje izume na međunarodnim izložbama ARCA i INOVA. Naime, Ivica Lukač dobio je zlatnu medalju na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2022. u Zagrebu, dok je Jadran Pivačić na istoj izložbi nagrađen srebrnom medaljom, kao i na međunarodnoj izložbi INOVA 2022., također srebrnom medaljom.

Ove inovacije još su jednom potvrdile da je Dalmacija bogati rudnik inovatora, koji redovito dobivaju razna priznanja – kazao nam je dipl. ing. Ivica Pivačić

Cijeli članak prenesen iz Slobodne Dalmacije u PDF formatu.

Odgovori